Praznicul
Fiecare casa are ca patron protector (Hram) unul dintre Sfintii trecuti in calendarul ortodox. In ziua patronului, familia respectiva sarbatoreste praznicul Patronului. In aceasta zi, familiile care fac Praznic trimit o femeie la biserica cu un cos impletit in care se pune un colac mare, un colac mic, 1/2 l tuica, cateva boabe de grau puse pe o farfurioara, tamaie si o lumanare. Dupa celebrarea slujbei religioase, se face o slujba cu pomenirea mortilor si viilor tuturor familiilor care praznuiesc. Bunurile aduse sunt oferite preotului. Pe la ora 1°°, femeia care a mers la biserica este trimisa de familie a invita rudele la masa de pranz. Din fiecare familie invitata se prezinta o persoana. Atunci cand invitatii sosesc, masa trebiue sa fie deja aranjata. Se servesc supa de taitei, sarmale cu varza, friptura cu cartofi si salata, prajituri si bautura. In cazul in care Praznicul cade intr-o miercure sau vinere, atunci mancarea este pragatita de post. Atunci se servesc supa de taitei sau de paine fara carne, sarmale de post cu fasole batuta, peste cu salata, prajituri de post si bautura. In aceasta zi, epitropii bisericii se impart pe sectoare si trec pe la casele celor care praznuiesc. Ei poarta 8 lumnari si cutia milelor. La intrarea in casa epitropul spune „Dumnezeu sa primeasca”. El pune cutia milelor pe masa, iar gazda si invitatii introduc bani, fiecare cat doreste. O persoana din casa cere epitropului un anumit numar de lumanari, pe care epitropul le aprinde si i le inmaneaza. Aceasta restituie epitropului lumanarile pe rand, rostind de fiecare data cui ii este dedicata. Lumanarea poate fi dedicata de pomana unui mort sau in sanatatea unui membru al familiei. Si invitatii la masa pot cere lumanari, procedura fiind aceeasi. Pentru fiecare lumanare se plateste o anumita suma. La ultima casa din sector, epitropul serveste masa.
In prima zi dupa Praznic, numita si „Ziua mortilor” se ofera unui numar restrans de rude un mic dejun („frusciuc” – din nemtescul „Frühstück”), din mancarea ramasa de la Praznic. Se aseaza supa pe masa, dar inainte de a se servi, o pesoana spune „Tatal Nostru”. Pe masa se afla un colac, o lumanare si cateva boabe de grau asezate pe o farfurioara. Colacul si lumanarea este daruita la terminare celui care a rostit „Tatal nostru”. O femeie din casa ocoleste masa de trei ori, tinand in mana un vatrai, pe care sunt pusi carbuni incinsi si tamaie. Apoi se ridica farfurioara cu boabele de grau, iar persoana care a rostit „Tatal Nostru” spune: „Grau am semanat, grau sa dea Dumnezeu sa iese. Pe unde a mers gazda cu plugul, sa mearga Dumnezeu cu belsugul. Masa asta sa fie de pomana mortilor”.